A Heimlich-fogás

A Heimlich-fogás egy elsősegélynyújtási technika, amelyet fulladás esetén alkalmaznak, hogy eltávolítsák az elzáródást okozó tárgyat az érintett személy légútjából. Az eljárás Dr. Henry Heimlich amerikai sebész által lett kifejlesztve 1974-ben, és azóta széles körben alkalmazzák világszerte.

A Heimlich-fogás lépései a következők egy felnőtt esetében:

  1. Álljon a fulladó személy mögé, és hajoljon kissé előre.
  2. Ölelje át a személy hasát a bordák alatt, úgy hogy a keze egy ökölbe legyen zárva.
  3. A másik kézzel fogja meg az öklét, és helyezze az öklét a személy köldökének és a szegycsontja aljának középpontjába.
  4. Hirtelen és erőteljesen nyomja be és felfelé az öklét, mintha megpróbálná felemelni a személyt ezen a ponton. Ez a mozdulat segíthet kipréselni a légutakat elzáró tárgyat.

A Heimlich-fogást gyermekeknél és csecsemőknél kissé módosított formában kell alkalmazni, figyelembe véve a kisebb testméretet és a sérülések elkerülésének fontosságát.

Fontos, hogy a Heimlich-fogást csak akkor alkalmazzuk, ha a személy valóban fullad és nem képes köhögni, beszélni vagy lélegezni, mivel a technika alkalmazása károsíthatja a belső szerveket, ha nem helyesen hajtják végre.

Aki nem biztos a Heimlich-fogás helyes alkalmazásában, annak érdemes elsősegély-tanfolyamon részt vennie, ahol gyakorlati útmutatást kaphat ezen és más életmentő technikák helyes végrehajtására.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .