Még mindig nagyon drágák a budapesti albérletek!

Szponzorált tartalom

A Global Best Property Zrt. információi alapján elmondható, hogy a budapesti ingatlanárak rég voltak olyan magasak, mint napjainkban. Igaz ez a kiadó lakásokra, házakra, szobákra és lakrészekre is. Kik választják ezek valamelyikét? Miért emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt időszakban? Milyen szempontok mentén érdemes választani az albérleti piacon? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Kiadó szobától a teljes ingatlanig

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók elsősorban a kiadó szobákat és lakrészeket keresik. Bár ez utóbbiak borsosabb áron elérhetők, de lehetővé teszik a privát élettér kialakítását, gyakran fürdőszobával és konyhával felszerelve. Más a helyzet akkor, ha párok összeköltözéséről, a közös otthon megtalálásáról van szó, vagy éppen családok keresik az időszakosan lakhelyként szolgáló ingatlant. A teljes ingatlanok árai 200 ezer forint környékén indulnak, de természetesen a méret, az elhelyezkedés, a környék és a felszereltség is kiemelt szereppel bírnak az árképzésben.

Egyre tudatosabbak a bérlők!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor embere sokkal tudatosabb akkor is, ha albérletkeresésről van szó. Bár a megfizethetőségéért cserébe sokan kompromisszumokat kötnek, de ezekről hamar bebizonyosodhat, hogy nem értek annyit. A korrekt jogi háttér, a közjegyző előtt megkötött szerződés a bérlő és a bérbeadó jogait is védi, valamint a kötelezettségekről is pontos információkat nyújt. Szükséghelyzetben ezek szinte aranyat érnek, és eldönthetnek olyan vitás kérdéseket, amelyek jogi kötőerővel bíró szerződés hiányában azonnali költözést tehet szükségessé. Mind többeknél szempont a korrekt szerződés, ami nem pusztán egy, a felek által aláírt papírt jelent.

Kicsi, de energiatakarékos?

Az elmúlt másfél évben az ingatlanpiacon egyértelműen az energiatakarékos lakások, házak kerültek főszerepbe. Az okok nyilvánvalók, hiszen az energiaárak emelkedésével korántsem mindegy, hogy mennyiből hozható ki a havi rezsi. A magas bérleti díjak miatt sokan a kisebb alapterülettel is beérik. A gond akkor van, ha a garzon nem elég egy három fős család részére, sőt, sok esetben egy pár is nehezen tudja megoldani a mindennapokat a szűkösségéről híres garzonok valamelyikében. Az alapterület pedig költség, a főváros esetében nem is kicsi. Amennyiben a peremkerületek valamelyikére esne a választás, úgy a közlekedés vehet el nagyon sok időt a hétköznapokból, ami szintén kiadással jár.

Miért nem a hitelfelvétel mellett döntenek a bérlők?

A nagyvárosokban igencsak elszálltak az ingatlanárak. Jelenleg még mindig igaz, hogy kivárnak a vásárolni és eladni kívánók is. Nem ritka, hogy egyszerűen nincs elegendő önerő a hitelfelvételhez, s ez utóbbi egyébként sem túlságosan vonzó a magas hitelkamatok mellett. A családtámogatási rendszer sokszoros átgondolást igényel, főleg napjainkban, amikor igen nehéz kijönni még az átlagosnak mondható jövedelemből is. Az albérlet átmeneti megoldást kínálhat addig, míg változik az élethelyzet, sőt, sokszor ez az egyetlen opció, még a jelenleg igen magas bérleti díjak ellenére is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .