A homokozóról

Kovács Róbert Képviselő

A közösség részéről megkeresés érkezett felém a homokozókban lévő homok cseréjével kapcsolatban, utánanéztem, a jogszabály szerint három évente kötelező cserélni a homokot, két évvel ezelőtt ez megtörtént az összes kőbányai játszótéren, tehát a következő csere 2024-ben lesz. Természetesen ha bármilyen rendkívüli esemény történik ami soron kívüli beavatkozást igényel, kérem jelezzék felém.

A másik téma – és ezzel most nem leszek népszerű – az elszaporodott gyomokkal, a gyommentesítéssel kapcsolatos anomáliák. Kőbánya-szerte.

Sokan jelezték és mindenki láthatja, hogy sok helyen már rég „vágásérett” a gyomnövényzet, a fűkaszások pedig nem jönnek vagy csak késve. Ennek a helyzetnek nyilván egyik oka a májusi esős időjárás: ha egy hétig esik az eső akkor nem csak az a baj, hogy háromszor olyan gyorsan fog nőni a gaz hanem az is, hogy nem lehet kaszálni. A másik ok – és ez hosszú évekre nyúlik vissza és nem javul – a Kőkertnél jelentkező emberhiány, kapacitáshiány, szervezeti problémák.

Néhány napja a Kertvárosba végre elért a fűkaszás brigád, a játszótérnél a Bársonyvirág utcai oldalt kihagyták, a Dombhát utcát kihagyták, a Zöldpálya-Magyarfalu elágazást kihagyták. Természetesen azonnal jeleztem a Kőkert illetékese felé, most várjuk, hogy mikor jönnek végre vissza befejezni a munkát.

A hosszú hétvégén futás közben jártam az Óhegy parkban, a Csajkovszkij parknál, a Sportligetben: a helyzet ott sem jobb, 40-50 cm-es gaz díszíti az Óhegy parkot és ott elég sokan megfordultak a pünkösdi hétvégén. Érdekes módon viszont a fővárosi kezelésben lévő Népliget ilyen szempontból többé-kevésbé rendben van…

Annak idején, még 2018-2019-ben, sokat beszélgettünk arról, hogy Kőbányán az egyik legfontosabb feladat, hogy a Kőkerttel kezdeni kell valamit, átszervezni, megerősíteni stb. Sajnos a jelenlegi politikai konstelláció (minimális ellenzéki többségű képviselő-testület szemben egy kormánypárti polgármesterrel) nem alkalmas arra, hogy ez a szándék megvalósuljon. Ehhez szélesebb körű konszenzus kellene a kőbányai döntéshozók részéről.

Reményeim szerint jövőre ebben lehet változás.

Addig is kétnaponta hívogatom a Kőkertet, ők is unják, én is unom, a lakosság is unja. Ha olyan aszályos nyár lesz mint tavaly, akkor ki fog száradni a gyom júliusra, de nem ez a megoldás.

És hogy legyen jó hír is: a héten nyit a teljesen megújult strand Újhegyen, az uszoda mellett, aki teheti keresse fel, remek nyári kikapcsolódás kulturált, gyommentes környezetben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .