Online tér – óvatosságra int a rendőrség

Sajnos a közelmúltban, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében több online csalás is történt. Volt, hogy a jól ismert, használt cikkek eladására szolgáló internetes felületen, de akadt olyan eset is, ahol a közösségi médiában létrehozott piactéren estek áldozatul a sértettek.

Egy zagyvarékasi lakos internetes oldalon feladott műszaki cikk hirdetésére, vásárlóként jelentkezett az az elkövető, aki a bejelentő által megadott e-mail címre egy olyan linket küldött, amely megtévesztésig hasonlított a sértett bankjának bejelentkező oldalára. A belépést követően a sértett megadta a bankkártya számát és a CVC kódját is, ezután bankkártyája limitjét módosították és a rajta lévő pénzt levették.

Az egyik online piactéren szeretett volna biliárdasztalt vásárolni az a tiszaföldvári lakos, aki hiába utalta el a kialkudott 100000 Ft összegű foglalót. A biliárdasztal nem került leszállításra, annak teljesítésével, vagy a foglaló visszafizetésével kapcsolatban a hirdető csak hitegette a bejelentőt.

Forrólevegős hajformázó készülék eladása kapcsán tévesztették meg azt a törökszentmiklósi lakost, aki a vásárlási szándékát jelző személytől chaten keresztül kapta az egyik csomagfeladó felületére emlékeztető, adathalász linket, ahol a „fizetés fogadása” gombra kattintva a sértett egy bankválasztó oldalon találta magát. Itt kiválasztotta a saját számlavezető bankját, majd megadta adatait, végül pedig az SMS-ben kapott megerősítő kódokat is. A sértett bankszámlájáról jelentős összeget emeltek így le.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Ha Öntől vásárolnak, akkor legyen az gyanús, ha a bankszámla számán kívül bármilyen más adatot is kérnek!
  • Ne tévessze meg, hogy az Öntől vásárolni szándékozó személy egy csomagszolgálat linkjét küldi meg! Ott bizonyosan nem kérik el személyes banki adatait!
  • Ha üzenetben kap átirányító linket, ellenőrizze, nem-e egy áloldalról van szó! Inkább lépjen ki és vegye fel a szokásos csatornán a kapcsolatot a bankjával!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait! 
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél , más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
  • Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizessük a megrendelt árucikket.

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .