A zöldhulladékról és a hiányzó kutricáról

Amint sokan észre is vették, a Kőkert a múlt héten megszüntette a játszótér és a sportpálya melletti zöldhulladékgyűjtő szigetet. Először is el kell mondani – talán nem mindenki tudja – hogy annak idején ezt ez összetákolt fémkeretet – és még másik hármat a városban – a Kőkert azért telepítette ide, hogy a logisztikai problémáit csökkentse.

A kertvárosi telepen ugyanis nem képződött egyszerre annyi levágott gaz, őszilomb stb. hogy érdemes legyen minden alkalommal elszállítani, ezért egy gyűjtőhely létesítése látszott a megoldásnak. Ennek ugyan egyrészt voltak esztétikai, higiéniai hiányosságai, másrészről viszont a lakosok úgy gondolták, hogy a gyűjtősziget az ő életüket is megkönnyíti majd és elkezdték odahordani a kertjükben keletkező zöldhulladékot is.

Ezért aztán a játszótér melletti tárolóban szinte folyamatosan megpúpozva illatozott az anyag. Két évvel ezelőtt tisztázni próbáltam az ezzel kapcsolatos állapotokat: a Kőkert akkor azt mondta, hogy bár nem legális a gyűjtősziget lakossági használata, de mivel egy már kialakult szokásról van szó, szemet hunynak felette és elszállítják a saját maguk által odahelyezett hulladékkal együtt. Eddig. Mivel a fenntartó saját hatáskörében a megszüntetésről döntött, a gyűjtőhelyet eddig használó lakosoknak más megoldást kell találni majd.

Az nem lesz jó megoldás, ha továbbra is odaviszik a kertjükből a szemetet, mivel egyrészt már nincs ott az erre a célra szolgáló fémkeret, másrészt a Kőkert nem fogja automatikusan elszállítani. Belemehetünk abba az utcába, hogy a képviselő veszekszik a Kőkerttel ebben az ügyben, telefonálgat hetente-naponta, hogy vigye el a Kőkert a más szemetét, de ez hosszú távon nem fog működni. A cég munkájával kapcsolatban amúgy is sok a lakossági panasz, én az energiákat és a rábeszélés erejét arra szeretném használni a jövőben is, hogy a kötelező és a lakosokat közvetlenül érintő feladatokat lássa el a Kőkert időben és normálisan.

De mi legyen a levágott zöldhulladékkal, avarral, őszilombbal? Először is sírva kérek mindenkit, hogy az égetés eszébe se jusson. Nem csak barbár dolog ez már 2022-ben, a klímaváltozás kellős közepén, hanem komoly bírság is fenyegeti. Akinek kertje van, szerintem nyugodtan elhelyezhet a végében egy csinos komposztáló ládát, vagy komposztáló keretet. Ilyen eszközt az önkormányzatnál évek óta lehet igényelni díjmentesen is.

Ahogy esővízgyűjtő hordót is tavaly óta. Szintén térítésmentesen lehet hozzájutni Kőbányán lakcímkártyával – bár limitált mennyiségben – FKF-zöldhulladékgyűjtő zsákokhoz. Végső esetben ott van a Keresztúri út 130. – ez az FKF komposzttelepe, ahol súlykorláttal, de ingyenesen lerakható a zöldhulladék, hálistennek ez a telephely elég közel van a Kertvároshoz. A Kőkert nevében is köszönöm a megértést és higgyék el: a zöldhulladék kulturált kezelése és évente pár köbméter saját biohumusz megtermelése egy kerttulajdonos számára öröm, tapasztalatból mondom.

Kovács Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .