Lezárult a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet ÁSZ-ellenőrzése

Nem volt szabályszerű a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet pénzügyi- és a vagyongazdálkodása 2015 és 2017 között, és a belső kontrollrendszer sem működött megfelelően – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az intézmény ellenőrzését lezárva.

Az ÁSZ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a feltárt szabálytalanságok megszüntetése, kijavítása érdekében a számvevőszék tizenkét javaslatot fogalmazott meg az intézmény főigazgatójának, akinek harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.
Az ÁSZ a kórházra vonatkozó irányító szervi feladatellátást, a kórház pénzügyi gazdálkodását, a kórház vagyongazdálkodását, belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritáskontrollok kiépítettségét, a teljesítményellenőrzés feltételeit, továbbá a költségvetési maradvány megállapításának szabályszerűségét ellenőrizte.
Az ellenőrzése megállapította, hogy a kórház főigazgatója a belső kontrollrendszer részeként kialakította a kontrollkörnyezetet és a kockázatkezelési rendszert, a belső ellenőrzést szabályszerűen működtette. Ugyanakkor a kontrolltevékenységek gyakorlása nem volt szabályszerű, valamint az információs és kommunikációs folyamatok nem működtek szabályszerűen. A kórház belső kontrollrendszere a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű gazdálkodást, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítését sem biztosította. A kórház az integritást erősítő nem kötelezően előírt kontrollokat nem építette ki – állapították meg.
A kórház pénzügyi gazdálkodása sem volt szabályszerű, az elszámolt bevételek és kiadások esetében nem rendelkezett bizonylattal, a közpénzfelhasználás nem volt elszámoltatható és átlátható. A kötelezettségvállalás nyilvántartása, illetve a maradvány megállapítása sem volt szabályszerű.
Közölték azt is, hogy a kórház vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mivel a költségvetési beszámoló mérlegtételei leltárral nem voltak alátámasztottak. Folyamatos, zárt rendszerű részletező nyilvántartások hiányában nem volt biztosított, hogy a költségvetési beszámoló a vagyoni helyzetet a valóságnak megfelelően, áttekinthetően mutassa be – írta az ÁSZ.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .