Csütörtökön volt az idei utolsó képviselő-testületi ülés

LMP listás képviselő Fogadóóra: telefonon történő előzetes egyeztetés alapján megadott helyen és időben. Elérhetőség: 06 30 961 2947, toth.balazs@lehetmas.hu Vagyonnyilatkozat

Tóth Balázs (LMP) képviselő beszámolója a csütörtöki önkormányzati ülésről

„A napirendi pontok tárgyalásánál nem volt különösebb csatározás. A vitás pontokat a bizottsági üléseken tisztáztuk. Néhány olyan napirendi pont van csak, amit kiemelnék.

Számomra a legfontosabb a 4. napirendi pont elfogadása volt. Ezek szerint a jövőben különösen indokolt esetben az Önkormányzat határozatlan időre is kiadhat bérlakást. Például olyan esetben, amikor a Hős utcában magántulajdonú lakáshoz szeretne hozzájutni. Van olyan tulajdonos, aki korábban jelezte, hogy olyan konstrukciót elfogadna, amelyben határozatlan idejű önkormányzati bérlakáshoz jutna. Ez eddig nem volt lehetséges, most azonban ezzel a lehetőséggel bővül az Önkormányzat mozgástere, így hamarabb pont kerülhet a Hős utca rendezésére is.
Személyesen is fontos volt ez nekem, mert a 2019 augusztusában (nem is olyan régen) a Kontúr Egyesülettel együttműködve én is tettem ilyen javaslatot. Akkor is a 4. napirendi pont volt az előterjesztés, de sajnos akkor egyedül maradtam az igen szavazatommal. Most viszont egyhangú igennel támogatta a képviselő testület. Nem az számít, hogy ki terjesztette be, hanem hogy végre elfogadták!

Mocorgó Óvoda újjáépítéséhez és a Kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskola bővítéséhez 3 milliárd forint hitelt vett fel az önkormányzat. A terveket látva nagyon jó környezetet fognak teremteni a kicsiknek és nagyobbaknak. Azonban itt is meg kell jegyeznem, hogy mennyire nem értek egyet az iskolák államosításával. Az intézmények Tankerülethez való kerülésével egyöntetű vélemények alapján azt tudom mondani, hogy a kőbányai iskolák kedvezőtlenebb helyzetben kerületek, mint az államosítás előtt. Azon fogok dolgozni, hogy ezt az egész rendszert vizsgálják felül és megfelelő állami támogatással az iskolák kerüljenek vissza az önkormányzathoz.

Az iskolai étkezések térítési díjainak 20%-os emeléséről is döntenünk kellett, mivel évek óta nem volt ez elmaradt. Kifejeztem nemtetszésem az üggyel kapcsolatban, hogy nagyon nem jó, ha az önkormányzat éveket kivár az emeléssel, aztán egyben zúdítja azt az emberekre. Korábban már sokszor javasoltam, hogy az önkormányzat a bölcsődékhez és a Szivárvány Idős-otthonhoz hasonlóan a saját konyháiban főzzön az ovisoknak és az iskolásoknak is. Az ellenérvek tekintetében az szokott elhangozni, hogy manapság már nem lehet dolgozókat találni, akkora mértékű a munkaerő hiány. Ennek van egy ellenszere, amit senki sem említ soha. Meg kell fizetni tisztességgel az embereket! Egyszer ki kellene próbálni! Igaz, akkor nem lehetne 10 évre szóló, 10 milliárdos nagyságrendű szerződéseket kötni az étkeztetővel. Sajnos úgy látom, hogy az új önkormányzat sem lesz vevő a saját konyhás étkeztetés megvalósításában.

Nagy változások történtek idén az önkormányzat életében! A választások után a polgármesternek ellenzéki többséggel kell együtt dolgoznia. Bizakodó vagyok, de még az elején tartunk az összecsiszolódásnak.

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok minden kőbányainak!

Tóth Balázs”

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .