Három hete fekszik egy beteg agyvérzéssel a Bajcsy-Zsilinszky kórházban

Arold Péter

A  Demokratikus Koalíció (DK) hívta fel a figyelmet a X. kerületi Bajcsy Kórházban uralkodó viszonyokra a kórház CT berendezésével kapcsolatban és erre honlapján is megjegyzést tett, de több hírportál is foglalkozott az üggyel. 

Három hete fekszik egy beteg agyvérzéssel a Bajcsy-Zsilinszky kórházban. Ebből másfél hét ment el úgy, hogy nem végezték el rajta a CT-vizsgálatot, mivel a berendezés hetek óta nem működik.

Van, akit már az ötödik időpontjára rendelnek vissza, hiszen megvizsgálni nem tudják. A betegeket más kórházba sem irányítják át, így aztán marad a várakozás. Ráadásul az intézmény titkolta is, hogy nem működik a berendezés, a sajtó érdeklődésére először letagadták. (A kórház az RTL Klub Híradójának anyaga szerint hetekig nem szólt az elromlott CT-ről a fenntartónak).

 



 

2018 februárjában is gondok voltak a berendezés működésével, de akkor az üzemeltetőt hibáztatták. Az intézményben február eleje óta van átmeneti állapot, a képalkotó diagnosztikai szolgáltató akkor távozott, és kezdődött meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatán kiválasztott új gép telepítése. Azóta egy kamionban üzemelő mobil CT-vel vizsgálják a fekvő betegeket. A járó betegeket pedig ideiglenesen átirányították a XIII. kerületi rendelőbe. A HVG tette szóvá, hogy így a havas időben a szabad ég alatt és egy hosszú csúszó rámpán kell a betegeket ágyukkal együtt feltolni a kamionba. A lap kifogásolta a váltás időzítését is, valamint azt, hogy miért nem sikerült komfortosabban megszervezni a két szolgáltató közötti váltást- írta a nepszava.hu

„A Demokratikus Koalíció azonnali kivizsgálást és intézkedést követel. Józan ésszel felfoghatatlan, hogy ma Magyarországon egy kórházban olyan körülmények uralkodnak, hogy az agyvérzéses beteg nem jut hozzá egy létfontosságú vizsgálathoz. Az is érthetetlen, hogy a kórház miért nem jelezte, hogy meghibásodott a berendezésük, és miért nem irányították a betegeket másik intézménybe. Nem lehet beteg emberek és hozzátartozók idejével szórakozni, nem lehet a tízparancsolatra és az imákra támaszkodva várni a csodát, és nem lehet tűrni, hogy egy kórház normálisan működő berendezések nélkül vegetáljon. Lehet, hogy Kásler miniszter úr úgy képzeli el az egészségügyi reformokat, és a világszínvonalat, hogy a gyógyszerek és a leukoplaszt mellett már a berendezéseket is a betegeknek kell beszerezni. Mi, európai magyarok viszont az európai egészségügyi minimumra szavazunk!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .