A lengyel szejm véglegesen megszavazta a civil szervezetek iskolai tevékenységét szabályozó törvénymódosítást

Másodszor és ezzel véglegesen is megszavazta szerdán a lengyel szejm az oktatási törvény módosítását, amely a civil szervezetek iskolai tevékenységét szabályozza, miután az ellenzéki többségű szenátus a múlt héten elutasította azt.

    A 460 fős szejm jelen lévő képviselői közül 233-an szavaztak a szenátusi határozat ellen, 220-an támogatták azt, és ketten tartózkodtak.
    A kormányzó Jog és Igazságosság frakciójának jelen lévő 227 tagja egyöntetűen a törvénymódosításnak a szejmben korábban már jóváhagyott formája mellett állt ki, amint az ellenzéki Kukiz´15 három jelen lévő tagja, valamint három független honatya is.
    Az oktatási tárca által előterjesztett törvénymódosítás növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét, egyebek között ők véleményeznék az általános és középiskolákban civil szervezetek által tartandó foglalkozások terveit.
    Az ilyen foglalkozások vagy kurzusok előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ezek tartalmáról. A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.
    A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás radikális, a gyerekek életkorának nem megfelelő formáit alkalmazó, és a hagyományos családfelfogással szembeforduló szervezetek foglalkoztak ezzel a témával, gyakran a szülők előzetes tájékoztatása nélkül.
    A törvénymódosítást az ellenzék, egyes önkormányzatok és több civil szervezet is bírálja. Azzal érvelnek, hogy az új előírások korlátozzák az iskolaigazgatók és az iskolákat működtető önkormányzatok hatáskörét.
    Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter szerint a jogszabály megerősíti a szülők jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé teszi az iskolát, és megvédi a gyerekeket az „erkölcsi züllesztéstől”.
    A jogszabálytervezet most az államfő elé kerül jóváhagyásra. Eddigi vonatkozó nyilatkozataiban Andrzej Duda nem foglalt egyértelműen állást. Felesége, Agata Kornhauser-Duda, aki sok éven át középiskolai tanárként dolgozott, január végén a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció négy képviselőnőjével találkozva – az utóbbiak állítása szerint – viszont osztotta a tervezettel szembeni kifogásaik egy részét.

Előzmények (január 14)

A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmakat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás radikális formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással.

A civilszervezetek iskolai tevékenységét szabályozó tervezetet fogadott el a lengyel szejm, a további parlamenti kidolgozásra váró jogszabályról pénteki bejelentés szerint Andrzej Duda elnök jövő héten egyeztet az oktatásügyi miniszterrel.

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett, heves parlamenti vitát kiváltó tervezet mellett a 460 fős szejmben 227 képviselő szavazott, 214-en ellene voksoltak.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt, valamint a Baloldal frakció a jogszabály egészének elutasítását javasolta a parlamenti vita során.

Az ellenzéki többségű szenátus elé kerülő tervezet növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között azzal, hogy ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket az általános vagy a középiskolákban civilszervezetek tartanának meg.

Az ilyen tanóra vagy kurzus megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ennek tartalmáról.

A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.

Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter a tervezet megszavazása után a szejmben kijelentette: a jogszabály megerősíti majd a szülők azon jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé teszi az iskolát, és megvédi a gyerekeket a demoralizálódástól.

Główna – Przemysław Czarnek

czarnek.pl

Ellenzéki képviselők szerint az új előírások korlátozzák az iskolák autonómiáját.

Ha az ellenzéki többségű szenátus elutasítja majd a tervezetet, ez újból a szejm, majd – végleges megszavazása esetén – az államfő elé kerül.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió pénteken arról számolt be, hogy Andrzej Duda elnökben bizonyos kétségeket támaszt a tanfelügyelők bővített hatásköre, és Czarnek miniszterrel fog ez ügyben a jövő héten egyeztetni.

Az államfő kabinetfőnöke, Pawel Szrot a PAP hírügynökségnek megerősítette a találkozó tervét, egyúttal hangsúlyozta: Duda a törvényhozói folyamat lezárása után fogja elemezni a jogszabályt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .