Képviselői beszámoló

Tegnap délután végigjártam a városszéli telepet, kicsit most összefoglalnám az aktuális kisebb-nagyobb ügyeket, folyamatban lévő munkákat, az utóbbi hetekben felmerült kérdéseket.

Mindenekelőtt a Zöldpálya utca mellett húzódó vasúti töltés gyommentesítéséről néhány szó. Valóban furcsa és tarthatatlan állapot, hogy a kerületi fenntartó munkatársa fűkaszával levágja az aszfaltút szegélyén túli 60-80 cm-es szakaszt, onnan pedig métereken át virít derékmagasságig a gyom egészen a zajvédő falig. Odáig rendben van, hogy a terület egy része a MÁV fennhatósága, de erre akkor is megoldást kell találni, az allergia nem válogat, nem mérlegeli, hogy kőbányai pollenről van szó, vagy magyarállamvasutak-pollenről. A gyommentesítésnek nem a szikkasztó árkok úttesthez közeli széléig kell kiterjednie, hanem azon túl is.

Ha már felmerült, akkor néhány szó régi kedvenc kertvárosi témánkról, a szikkasztó árkokról. A néhány hónappal ezelőtt az elődöm által ünnepélyesen és nagy reményekkel átadott – és érdekes költségvetésű – árkok egy része már félig eltömődött, félig tele van hordalékkal, szeméttel, gyommal. Ezek tisztítása időszerű, nem csak esztétikai, hanem gyakorlati okokból is.

Mindkét kérdésben még a mai napon egyeztetek a Kőkert vezérigazgatójával.

A Bársonyvirág utcai játszótér nyitása takarítást, fertőtlenítést követően a közeli napokban várható. A terület egy részét fedő gyöngykavicsburkolattal kapcsolatban régóta érkeznek panaszok – túl azon, hogy játszótéren ez nem szabványos, szabálytalan, az apró szemű kavics belemegy nyáron a nyitott cipőkbe, szandálokba stb. Kértem a városüzemeltetéstől ennek eltávolítását, továbbá a homokozóban lévő elhasználódott, gazzal benőtt homok cseréjét.

A játszótér melletti sportpálya nyitása is napirenden van, a létesítmények fertőtlenítése után folyamatosan tér vissza majd a közösségi élet Kőbányán, egyelőre természetesen a megváltozott körülményekhez igazodó szabályok betartásával.

A sportpálya melletti közösségi komposztálónál egyrészt örömmel láttam, hogy megtelt, tehát a lakók használják – jelezni is fogom az elszállítás szükségességét még a mai napon – másrészt szomorúan láttam, hogy valaki az elfogyasztott brutális mennyiségű alkohol megmaradt göngyölegeit is ide szereti lerakni. Ezúton kérem az illetőt, ha eljut hozzá, hogy egyébként alkoholfogyasztási szokásaihoz nincs közöm, de a szemétkezelésnek erről a módjáról próbáljon meg leszokni.

A Hárslevelű utca és a Lángvirág utca sarkánál folyik a felgyűrődött, balesetveszélyes járdaszakasz javítása, olyan megoldással ami megkíméli az ott található impozáns méretű és teljesen egészséges fát is.

A Zöldpálya utca és a Legényrózsa utca sarkán már pár hete elkészült az az útjavítás, ami a szűk kanyarban a nagyobb járművek illetve a kukásautó által okozott szegély- és útkárok miatt vált szükségessé. A szintbe süllyesztett útszegéllyel remélhetőleg a probléma hosszabb távra megoldódik.

A Dombhát utcai zöldterületen pár hete került kihelyezésre két focikapu, kijelölve egy füves focipályát. Hamarosan ez is használható lesz, valamiféle hálót megpróbálunk szerezni a kapukra.

A Jászberényi úton a Bojtocska utca és a Borsika utca közötti szakaszon három elpusztult, elkorhadt, kivágandó akácfa van, a lakók bejelentése alapján jeleztem az illetékes referensnél és kértem a mielőbbi intézkedést.

Az utóbbi hetekben kiemelten foglalkoztam a környéken otthagyott és a környezetet csúfító roncsautókkal. Két hónap alatt a kőbányai közterület-felügyelet munkatársai mintegy 30 darab ilyen járművet szállíttattak el a kerület utcáiról. Ebből 4 darabot a 12-es körzetből, hármat pedig kifejezetten a városszéli telepről. Látni kell, hogy egy pár százezer forint értékű öreg autó esetleges javíttatása, főleg dízel esetén (kettős lendkerék, turbófeltöltő, részecskeszűrő) jóval többe kerülhet mint maga az autó értéke. Többek között ezért is felejtik ott tulajdonosaik az ilyen járműveket, sorsukra hagyva őket, rendszámmal, olykor anélkül. Ha a rendszám rajta marad, rosszabb a helyzet, mert az intézkedésig meg kell várni az érvényes műszaki vizsga lejártát, ami hónapokat, akár egy évet is jelenthet. Kérem, hogy aki ilyen járművet lát valahol, jelezze felém. A Jászberényi úti iskola előtt lerakott rendszámos Skoda Octavia például azért volt ott hosszú hónapokig – már lejárt forgalmival – mert nem tudott róla a közterület-felügyelet, holott már rég elszállítható lett volna.

A járványnak még nincs vége, mostantól fokozatos lazítás következik, de a szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .