Fotók az űrből

Látványos fotókat készítenek az ajkai székhelyű Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai az égitestekről. Békési Zoltán egyik felvétele, a Clavius a legnagyobb holdi kráterek közé tartozik, átmérője 225 kilométeres átmérőjével.

A kezdő észlelők is szeretik, ugyanis hatalmas méretei miatt könnyen megpillantható. Korát 3,8 milliárd évre becsülik. Kráterfalai az évmilliárdok során a sok becsapódástól jócskán erodálódtak. A kráter látható az Űrodüsszeia (1968) című sci-fiben, mint az emberiség legnagyobb Hold-bázisának helyszíne. A másik felvételen a Vénusz fázisokat mutató korongját örökítette meg az amatőr csillagász. A Vénuszt olyan vastag széndioxid légkör takarja, hogy csak radarral pillantható meg a felszíne. Az egykori trópusi világnak hitt Vénuszon olyan magas a nyomás, mint a Föld óceánjainak 1000 méteres mélységében. A hőmérséklet pokoli, megközelíti a 480-490 °C fokot. Kauker Zoltán szolárgráf felvétele a Nap útjáról készült. A felvétel készítése  egy lyukkamerával készül,  amelybe fényérzékeny fotópapírt helyeznek. A dobozba a fény  egy nagyon apró lyukon keresztül hatol be.A felvételen megfigyelhető a napkorong haladása. Hat hónap alatt a Nap egyre alacsonyabban járó útja látványos ívekként  mintegy beleég a fotópapírba. Ivanics Ferenctől, az egyesület elnökétől megtudtuk, a járványhelyzet miatt a Babucsa közösségi házban nem tarthatnak összejövetelt, így az áprilisra tervezett előadást az interneten tették közzé. Az amatőr csillagászok ezekben a hetekben is népszerűsítik a tudományágat, jelenleg is zajlik az országos pályázatuk, amelyben a pályázók űrjárművet építenek legoból, a fotót elküldik június 15-ig. A legjobbak jutalmat kapnak. Tavaly, a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából hajtották végre az első tudományos kísérletüket, az Űrbatyu nevű ballonjukban műszereket küldtek a sztratoszférába. Az idén a csillagászat napja alkalmából megismételték volna Várpalotáról, de a járvány miatt augusztus 20-ra halasztották el az indítást. TA

Címlapfotó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .