Önkormányzati hírek

Költségvetési beszámoló

Ha érdekes volt, oszd meg az idővonaladon!

Az elmúlt hetekben a költségvetésé volt a főszerep, a héten a testületi ülésen az erről szóló szavazás is lezajlott. Korrekt, kiegyensúlyozott költségvetést szavaztunk meg, a számokon és a mögöttük meghúzódó tételek felsorolásán látszik, hogy Kőbányán jelenleg kényszerszülte közös munka zajlik, ez egyelőre a kerület hasznára válik, reméljük, hogy öt évig így is marad.

Amit jómagam hiányolok – és ezt a képviselő-testületben is felvetettem – az a szimbolikus jelentőségű mozgástér, ami egy-egy választókörzethez illetve annak képviselőjéhez valamint lakóközösségéhez kapcsolódóan jelképes, 10-20 milliós éves összeghatárig tenne lehetővé önálló döntési folyamatban kisebb fejlesztéseket, programokat, ötleteket. Konkrétan arról van szó, hogy mind a tizenkét kőbányai körzet kaphatna egy ilyen kisebb keretösszeget, amelyből év közben önállóan szervezhetne akár szemétgyűjtő vagy kerületszépítő akciókat, kisebb fejlesztéseket, esetleg közös rendezvényeket, programokat. Nem részköltségvetésre gondolok természetesen és az adott képviselő részére ez értelemszerűen jelentene beszámolási vagy akár előzetes képviselő-testületi vagy bizottsági jóváhagyásra vonatkozó kötelezettséget. 2021-től ez az elképzelés beépülhet a rendszerbe, ha többségi álláspont alakul ki ez ügyben.

A költségvetési viták közben is zajlottak kisebb-nagyobb jelentőségű ügyek, ezekről most összegzésben számolnék be, adnék tájékoztatást, itt és most csak a Kertvárosra vonatkozóan.

Mindenekelőtt a Continental-támogatásból finanszírozott beruházások: a játszótér mellé tervezett illemhely kapcsán a közbeszerzés megtörtént, a berendezés végleges helye terveink szerint a játszótér oldalsó bejárata mellett a járda és az úttest között területen lesz. Ez a pont igényli a legkisebb költségű előkészítő munkát, a legolcsóbb közműbekötést és nem lesz szükség elektromos vezeték/földkábel kiváltására sem.

A járdák felmérése megtörtént, még a Legényrózsa utca összes lakójával kell egyeztetnem, mivel ott a parkolási helyzet sok kérdést vet fel, egyebekben a közbeszerzés hamarosan indul.

Kamerarendszer: hamarosan egy alaposabb bejáráson egyeztetünk az eddigi tapasztalatokról, további irányokról.

Orvosi rendelő felújítása: a költségvetésben eredetileg szerepelt erre egy 27 milliós összeg, azonban ez forrás hiányában kikerült onnan. Időközben Kőbánya kapott célzottan egészszégügyi fejlesztésekre 500 millió forintot. Ennek oka, hogy még november 27-én Karácsony Gergely illetve a főváros új vezetése azt kérte a kormánytól az atlétikai vb megrendezéséért illetve a hozzátartozó stadion megépítéséért cserébe, hogy a kormány 50 milliárd forint egészségügyi fejlesztéshez rendeljen forrást a fővárosban. Ez az alku megtörtént, ennek része a Kőbánya részére most juttatott 500 millió forint is. A májusi zárszámadás után is lehet még további forrásokat találni, mindezek alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy ne kerüljön sor ebben az évben a Hárslevelű utcai orvosi rendelő rendbetételére.

A Bársonyvirág utcai játszótéren van egy kisebb domb, ennek elbontása korábban felmerült funkció hiányában. Mérete miatt szánkódombnak alkalmatlan, pláne, hogy idén sem volt különösebb mennyiségű hó. Elképzelhető az is – és kérek infókat azoktól akiknek ezzel kapcsolatban van – hogy a dombnak csak a felső rétege termőföld és alatta egy korábbi építkezés miatt elhelyezett törmelék van. Felmerült a domb helyén egy mini kerékpáros akadálypálya kialakításának lehetősége is, várom ezzel kapcsolatban a véleményeket.

A Bársonyvirág utcában napokig okozott problémát a közvilágítás, hol üzemelt, hol nem. A hibát egy kábeltörés okozta a játszótér melletti oszlopon, a javítás megtörtént.

A Magyarfalu utca végén néhány napja megjelent egy nagy kupac föld. Ennek okát nem ismerem, esetleg elképzelhető, hogy az erdőt kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. földsáncot alakít ki az illegális szemétlerakás akadályozására, de ez csak egy tipp.

Nem messze innen, az egyik Vadszőlő utcai lakó óriási mennyiségű bontott faanyagot helyezett el az utca erdőszéli túloldalán. Ottjártamkor beszéltem vele, ígéretet kaptam tőle, hogy ezen a hétvégén intézkedik az elszállításról.

Röviden ennyi, most indulok a Legényrózsába utcába a lakókkal járdaügyben egyeztetni, sajnálom, hogy vasárnap kell őket zavarnom, de ilyenkor van esély, hogy minél többen otthon vannak.

További szép napot, mindenki vigyázzon magára. És kérdezzen bátran.

Kovács Róbert

Olvassa el ezt is
Miért is lett egyirányú

Megkaptam a választ Agócs Zsolttól a tábla ügyében. Ideiglenes és a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkák miatt tették ki. Továbbá azután Elolvasom

Agócs Zsolt önkormányzati képviselő

A Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ma tárgyalt két, a Kertvárost is érintő fontos előterjesztést. Az egyik az Új-köztemető területének rendezési Elolvasom

Igazgatási szünet azönkormányzatnál

Tájékoztatjuk, hogy a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban a Képviselő-testület rendelete szerint 2019. július 1-jén és 2019. július 8-ától 2019. augusztus 10-éig Elolvasom

Jó hír!

Kezdődhet a szakrendelő építése Aláírta az új kőbányai szakorvosi rendelőintézet tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes konzorcium Elolvasom

Érdekel minket a Te véleményed is!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .