No fene! Még sem (bocsánat mégsem A.P.) a Kertvárosé a Conti pénz?

Arold Péter Hírek Kőbánya-Kertváros

Hónapokon keresztül az sulykolták az agyunkba, hogy a Continentáltól kapott 100 millió – ami mára már csak 81 – a Kertvárost illeti meg, hiszen a térségében történtek a gyár fejlesztésével járó negatív gyakorlati hatások. Erre fel, a kerület polgármestere azt találta mondani, hogy az a pénz egész Kőbányáé és mi pedig örüljünk, hogy ideköltik. Mindezekre az új fejleményekre képviselőnk Kovács Róbert mutatott rá, és még sok minden másra. Én meg hanyatt is estem. Íme:

Tegnap délelőtt mintegy két és fél órás bejáráson vettünk részt közösen a Kőbányai Vagyonkezelő munkatársaival a Kertvárosban és részletesen felmértük a járdák állapotát, továbbá rögzítettük az idén esedékes járdafelújítások előzetes terveit. Mint ismeretes, ennek forrása a Continental által fizetett településfejlesztési hozzájárulás, ennek körülményeire később visszatérek.
A bejárás során megállapítottuk, hogy a korábban felmerült utcák, utcaszakaszok közül van több olyan, ahol a teljes hosszban új járda építése szükséges és vannak olyan utcák ahol jelentős szakaszok vannak teljesen jó állapotban, ugyanakkor ezek között sok helyen alakultak ki felgyűrődések, hiányok, süllyedések. Az ilyen szakaszokon lokális járdajavítást tervezünk. Sajnos több olyan pont is van, ahol fák – és komoly méretű fák – akadályozzák az új járda építését. Fakivágást a magam részéről nem támogatok, ezeken a helyeken más megoldást fogunk találni. A Kertvárosban az ingatlantulajdonosok sok helyen építettek ki behajtókat, valamint egyedi – térköves, aszfaltozott – járdaszakaszokat. Velük egy-két héten belül külön fogok egyeztetni, keresve a számukra legjobb megoldást.
Közbevetőleg jegyzem meg, hogy a bejárás során rögzítésre került négy úthiba is: egy süllyedés a Vadszőlő utca elején, két aszfalthiány a Hárslevelű utcában, továbbá egy veszélyes kátyú a Köszméte utca és a Jászberényi utca sarkán. Ez utóbbi egyrészt már a fővárosi kezelésű szakaszon van, másrészt összefüggésben lehet az úttest alatti csatornarendszerrel és vélhetően nagyobb javítás szükséges. A kollégák jelezték az illetékesnek a problémát, annak megoldásáig kérek mindenkit, hogy a megszokottnál óvatosabban, figyelmesebben közelítsék meg a telep Köszméte utca felőli bejáratát.
A Continental által utalt összegből jelenleg a költségvetésben mintegy bruttó 77 millió forint szerepel. Eddig néhány térfigyelő kamera telepítése kapcsán történt költés. Ezek próbaüzemben működnek, esetleges áthelyezésükről, bővítésükről később döntünk. A tervezett köztéri illemhely közbeszerzése zajlik, telepítését a játszótér Bársonyvirág utca felőli oldalsó bejárata mellé tervezzük. Mivel ezen a ponton kiépített közművek vannak, az eredeti helyszínhez képest olcsóbb lesz a telepítés és 6 millió forintot meg tudunk ezáltal takarítani.
Az eredeti, a Continental által fizetett településfejlesztési hozzájárulás kb. 100 millió forint (250 ezer euró plusz áfa) lett volna. Ez az összeg akkor került volna elköltésre, ha a Continental saját hatáskörben hajtja végre a beruházásokat. Mivel 2018. novembere és 2019 júliusa között érdemben nem történt semmi, az önkormányzat a fejlesztési feladatokat konkrétan nem határozta meg, a beruházási feladatokról szóló külön megállapodás határideje pedig lejárt 2019. június 30-án, a Continental – egyébként jogszerűen – átutalta az önkormányzat részére a nettó összeget, akkori forint/euró árfolyamon mintegy 81 millió forintot. Ez az összeg kerülhet tehát elköltésre.
Többekkel beszéltem, politikai szereplővel, műszaki szakértővel ennek a projektnek a kapcsán, szinte egyöntetű vélemény volt, hogy – ha már egyszer volt lehetőség 100 millió forint elköltésére – akkor nem szabadott volna hagyni, hogy a folyamatok így alakuljanak, nem szabadott volna hagyni, hogy 20 millió forintnyi költés a késlekedés, nemtörődömség, hozzá nem értés vagy más okok miatt elvesszen. Ez alapján, továbbá mindazon tények alapján, melyeket 2019 ősze óta erről az ügyről megtudtam, kijelentem, hogy a beruházás értékének 20 millió forinttal való csökkenése miatt egyértelmű és jelentős felelősség terheli Agócs Zsolt urat, mint a Kertváros akkori képviselőjét, mint az akkori, kerületfejlesztéssel foglalkozó önkormányzati bizottság elnökét és mint kertvárosi lakost is. Több mint fél év állt rendelkezésére, hogy a fejlesztéssel összefüggő feladatokat ellássa, leszervezze. Ez nem történt meg, 2019. júliusára a költési lehetőség egyötöde elveszett. Figyelemreméltó, hogy Agócs Zsolt úr facebook-oldalán még 2019. augusztus 29-én is „százmillió forintos” költésről írt, amikor már rég tudnia kellett, hogy ez nem igaz és 80 millió forintra csökkent az összeg. Persze ekkor, augusztus 29-én már zajlott a választási kampány: a hamis tényállítás talán ennek is betudható.
A városházán ezen a héten zajlottak a 2020-as költségvetési tárgyalások. Szerdán merült fel a Continental által fizetett hozzájárulás kérdése. Ennek kapcsán javaslatot tettem, hogy a beruházási összeg – egyfajta tartalékkeret meghatározásával – kerüljön emelésre 20 millió forinttal. Magyarul az elvesztegetett összeg visszapótlását kértem. Ez egyrészt lehetne egyfajta jelzésértékű üzenet a kertvárosiak felé arról, hogy fontos az ott zajló fejlesztés, másrészt garanciát teremtene arra, hogy a tervezett beruházásokat, elsősorban a járdafelújításokat maradéktalanul és a valós, megalapozott igények szerint lehessen végrehajtani.
Polgármester úr ezt a javaslatot elutasította, többek között azzal érvelt, hogy „nincs olyan, hogy Continental-pénz”, a Continental által fizetett településfejlesztési hozzájárulást Kőbánya kapta, a Kőbánya-Kertváros pedig kivételezett helyzetbe került azzal, hogy a költés ott valósul meg.
Megértve és figyelembe véve a költségvetési szempontokat, Polgármester úr érvelésével némileg vitatkoznék. A Continental üzemcsarnokának megépítése egyértelműen és kizárólag a kertvárosiak életkörülményeit befolyásolja, érinti. Ugyanakkor már 2018. novemberében a településrendezési szerződés megkötésekor ez el lett ismerve, szeretném ha ez utólag is így maradna.
Ez év nyaráig a fejlesztések meg fognak történni. Továbbra is azért fogok lobbizni, hogy például a járdafelújítások úgy történjenek meg, hogy sok évig ne kelljen ezzel foglalkozni a Kertvárosban, ne maradjon ki valóban felújítást igénylő szakasz a források végessége miatt. A Vagyonkezelő munkatársával mindent megteszünk – eddig is így tettünk – azért, hogy minél racionálisabb, költséghatékonyabb, ésszerűbb megoldásokat találjunk. Ha sikerül még plusz forrást szerezni vagy megtakarítást elérni a projekt kapcsán, akkor ezek természetesen a Kertvárosban kerülnek felhasználásra. A játszótér fejlesztése (kavicsburkolat cseréje, napvitorla kihelyezése, esetleg új játék beszerzése) nagyon fontos lenne, ahogy például az óvoda udvarának és mini sportpályájának burkolati felújítása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .