Vélemény

Ha minden igaz, 18 millával rövidítették meg Kőbánya Kertvárost

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Önkormányzati képviselőnk Kovács Róbert elemezte a Continentállal kötött szerződést és a velejáró tökölés végeredményét, ami ha az elemzés igaz – miért is ne lehetne – akkor valaki, vagy valakik hibájából 18 millióval kevesebbet kap Kőbánya-Kertváros. 

Kovács Róbert Momentum

2018 novemberében jött létre egy megállapodás az önkormányzat és a Continental között, 100 millió forint (250 ezer euró + áfa) értékű rendkívüli fejlesztési hozzájárulásról, 2019. június 30-i határidővel a tényleges beruházási szerződés megkötésére vonatkozóan. Ennek értelmében a Continental szabadon dönthetett arról, hogy saját maga végrehajtja a keretösszegre vonatkozó fejlesztéseket 100 millió forint értékben vagy egyszerűen átutalja a nettó összeget (kb. 80 millió) az önkormányzat számlájára. Előbbi esetben a százmilliós beruházás után visszaigényelhette volna az áfát a magyar államtól, utóbbi esetben pedig eleve az áfával csökkentett összeget fizeti ki az önkormányzatnak.

Ebből következik, hogy a Continentalnak nem fűzödött közvetlen anyagi érdeke ahhoz, hogy ő végezze el a fejlesztéseket. Azért választotta az első megoldást, mert egyébként is beruházásokat eszközölt saját területén és ezek folyamataihoz tudta volna hozzárendelni a kertvárosi fejlesztéseket. Magyarul egy füst alatt, egy ütemben lezajlott volna az üzemi beruházás és a kertvárosi infrastruktúra-fejlesztés, ami egyértelmű szervezési, logisztikai előnyökkel járt volna.

A fejlesztési megállapodás novemberi aláírásától számítva eltelt hét hónap, ezalatt érdemi fejlemény nem történt.

2019. június 26-án került az Agócs Zsolt által elnökölt Kerületfejleszési és Környezetvédelmi Bizottság elé a beruházási szerződésről szóló előterjesztés, melyet kilenc szavazattal, egyhangúlag jóváhagytak. Másnap, június 27-én az előterjesztést tárgyalta az akkori képviselő-testület és egyhangúlag, 15 szavazattal elfogadta. Ezután péntek, június 28. következett, majd hétvége és az eredeti június 30-i határidővel a szerződést vélhetően nem volt lehetséges megkötni.

A Continental ezt kihasználva úgy döntött, hogy inkább a 250 ezer euróból átszámított nettó 80 millió forint körüli összeget utalja át, mivel időközben saját beruházása olyan készültségi fázisba jutott, hogy már nem volt lehetőség a kertvárosi fejlesztéseket ahhoz becsatlakoztatni.

Ez alapján – mivel időközben a forintárfolyam is némileg bezuhant – a Continental által fizetett fejlesztési hozzájárulás 81.787.500 forint. Ez kb. 18 millióval kevesebb annál a bizonyos százmillió forintnál, ami elkölthető lett volna a projekt keretében.

Megjegyzendő még, hogy az eredeti elképzelések szerint szeptember 30-án már működnie kellett volna a kamerarendszernek és köztéri illemhelynek. Ezek telepítésére határidőig a fenti okok miatt szintén nem került sor.

Megjegyzendő továbbá, hogy fenti információk – bár a kertvárosi közbeszédben a “Conti-pénz” sorsa folyamatosan téma volt – vissza voltak tartva, a bizottsági ülés és a testületi ülés ezzel kapcsolatos napirendi pontja mind a mai napig bizalmas és nem található meg az önkormányzat honlapján.

Jómagam is csak azért ismerhettem meg ezeket az adatokat, mert képviselőként hozzáférésem lett ahhoz a szerverhez, ahol a bizalmas előterjesztések is megtalálhatóak.

Mindenesetre nem túlzás azt állítani, hogy azért kerül most majd elköltésre 18 millióval kevesebb pénz a Kertvárosban, mert valaki vagy valakik nem tartották fontosnak az időnkénti egyeztetést a Continentallal a beruházás ügyében (talán háromszor is le kellett volna ülni velük), nem tartották fontosnak figyelemmel kísérni a Continental üzemében zajló beruházást, nem tartották fontosnak, hogy az ismert körülmények függvényében úgy szervezzék a folyamatokat, hogy az eredeti százmilliós összegből lehessen fejlesztéseket végrehajtani.

Így hát most akkor 82 millióból lehet.

Abban az esetben, ha ez a mínusz 18 millió forint az önkormányzat töketlenkedése, hozzá nem értése, esetleg szándékos manipulálás miatt történt, azonnali kivizsgálást kell kezdeményezni, és  megmondom őszintén, ha ha bizonyítható esetleg személyes felelősség, hűtlen kezelés címén eljárást indítani ellene.

Arold Péter

Olvassa el ezt is
 Kovács Róbert rövid beszámolója kertvárosi ügyekről, fejlesztésekről

 Kovács Róbert körzetünk önkormányzati képviselőjének rövid beszámolója kertvárosi ügyekről, fejlesztésekről. A szombati lakossági találkozó fő témája elsősorban a Continental vállalathoz Elolvasom

Képviselői kérés

Utólagosan elnézést kérek az elmúlt hetek vizuális környezetszennyezéséért, sajnos a választási kampány ezzel is jár. Ma reggel az összes általam Elolvasom

Nekrológ

Meiszter Kálmán (1925 – 2018) Gyermek fejjel ismertem meg Kálmán bácsit, hiszen szüleimmel nagyon jó barátságot ápoltak Kati nénivel, az Elolvasom

No fene! Még sem (bocsánat mégsem A.P.) a Kertvárosé a Conti pénz?

Arold Péter Hírek Kőbánya-Kertváros Hónapokon keresztül az sulykolták az agyunkba, hogy a Continentáltól kapott 100 millió - ami mára már Elolvasom

Költségvetési beszámoló

Az elmúlt hetekben a költségvetésé volt a főszerep, a héten a testületi ülésen az erről szóló szavazás is lezajlott. Korrekt, Elolvasom

Közlemény

A kertvárosi óvoda is részt vesz a november 29-ig tartó használtelem-gyűjtő versenyben. Az összegyűjtött mennyiségért kilónként 45 ft garantált összeg Elolvasom

Változás képviselőnk fogadóórájával kapcsolatban. Neki nem lesz (ne ijedj meg)

Köszönöm mindenkinek a támogatást és főleg a bizalmat. A közhiedelemmel ellentétben a képviselőknek nem törvényi kötelessége fogadóórát tartani. Én nem Elolvasom

A kamerák egyenlőre tesztüzemben működnek

Az utóbbi napokban a Kertvárosban illetve a szomszédos rákosmentei körzetben besurranó tolvaj bukkant fel. Ezzel kapcsolatban kollégám, a rákosmentei képviselő, Elolvasom

Érdekel minket a Te véleményed is!
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments