Kertvárosi Halloween

Arold Péter kobanya-kertvaros

Egy remek ötlet után a megvalósítás sem váratott sokáig magára. Kis honunkban is terjed az a kelta eredetű „halottak napja”, ami az angolszász országokban már hagyomány.

De szerencsére a mi kicsiny közösségünk is halad a korral és igyekszik erre a napra is feledhetetlen élményt nyújtani gyermekiknek. Hogy kié volt az ötlet már nem is tudom, de valaki úgy gondolta, miért ne emlékezzenek meg arról a napról egy kicsit másként gyermekeik örömére. Facebook csoportunkban felvetve az ötletet, hamar követőkre talált és ez kerekedett belőle.

Ez így rendjén is van, főleg akkor, ha a kicsinyeiknek azt is elmagyarázták, hogy ez a megemlékezés honnan ered és nálunk a keresztény világban ezt az ünnepet igazából Halottak napjaként emlékeznek meg. A fotók után a wikipedia segédletével felidézhetjük ennek az ünnepnek az eredetét is.  A fotókat köszönjük Erikának.

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján (ami a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból,akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amely kiegészült az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal is.

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Stefan Moser szerint – aki a salzburgi kelta múzeum igazgatója – „az a tény, hogy a halloween egy kelta gyökerű szokás, olyan mítosz, amely a Halloween elterjedésével kezdődött, és azóta nem távolították el, azonban nincs komoly kapcsolat a két dolog között.” Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .