Hazugságokon alapuló C-vitamin-ellenes kampány a sajtóban

Július elején közzétettek egy cikket A C-vitamin pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára címmel. Dr. Lenkei Gábor orvos átolvasta a cikkben megnevezett tudományos közleményt, és egyesülete felvette a kapcsolatot a hivatkozási alapként megnevezett vizsgálatokat vezető Coralia Rivas kutatóval.

  

Kiderült, hogy a cikk hamisan hivatkozik a kutató asszonyra, és a cikkben szereplő állítások nincsenek benne a tudományos tanulmányban. Így a lakosságot félretájékoztatták. Lenkei Gábor egy rövidfilmet készített a történtekről, amely elérhető a weboldalán.

Lenkei doktor utánajárt a cikkben hivatkozott chilei kutatóorvosok C-vitaminnal és rákkal kapcsolatos kutatási eredményeinek. A cikk egy olyan tudományos közleményre hivatkozik (Free Radical Biology and Medicine c. folyóiratban publikálva), amelyben nincs benne az a tartalom (alább) ami a cikkben közölve lett.

– „Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin.”
– „A C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket, és ellenállóbbakká teszi őket a kezelésekkel szemben.”

Válaszlevelében a félrevezető adatokat tartalmazó újságcikkben megnevezett tudós, Coralia Rivas, azt is megírta, hogy a tudományos szakirodalom szerint, a sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben:

1. laboratóriumi kísérletekben a nagy adag C-vitamin a ráksejtek eltűnését segítette elő;
2. a szándékosan legyengített immunrendszerű, majd rákkal beoltott kísérleti egerek esetében a nagy adag C-vitamin csökkentette a daganat növekedésének mértékét.
Dr. Lenkei Gábor rövidfilmje

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .