Zajterhelés

Felettünk zajló légiforgalom kapcsán WALTER segítségével lehet visszajelzést küldeni a légi irányításnak. Ugyan magassági adatokat pontatlanul jeleníti meg, néhány perces időintervallumot egyidejűleg ábrázolja, de azért hozzávetőlegesen tájékoztatást ad a légi forgalomról.
Sok szó esett már az iskola helyzetéről, de nem szabad megfeledkezni a nebulók terheléséről sem. Itt most a zajterhelésről beszélek, ami bizonyosan zavart okoz a koncentrálásban. Március 23-án – tanítási időben pár perc alatt komplett légiparádé zúdult a nyakunkba. Időcsúszka segítségével érdemes visszanézni a 11-12 óra körüli időszakot!!


Nagyon fontos ebből  a szempontból is az alábbi összesítés.
 
Budapesti általános iskolákat rangsorolták, 227-ből 186. lett a sulink. Itt nem mentségkeresésről van szó, hanem az esetleges összefüggésekről.

https://legjobbiskola.hu/2017/02/23/budapest-altalanos-iskolai-rangsora-2015/

Alábbiakban egy a kerületi óvodáknál 2008-ban végzett hivatalos zajmérés vizsgálati jelentését találod. Eredendően a repülési zaj mértékére voltak kíváncsiak, ehez viszont előbb a teljes környezeti zajt kellett megmérniük.
Részlet a vizsgálatból (tehervonat = repülő???):
A zajfelvétel 2008 október 14-én, keddi napon, 12.50 és 13.50 között történt és erősen repülési zajos volt. Az ábrán látszik, hogy van olyan eset, amikor a vonatelhaladás és a repülési zajesemény egy időben jelenik meg, ami a „látatlanban” történő megkülönböztetést lehetetlenné teszi (lásd az első zajcsúcsot az ábrán, ahol a kék és a lila egymásba folyik). Másrészt ezen a felvételen a vonatelhaladások zajcsúcsai keskenyek, ami a rövid személyszállító szerelvények gyors elhaladását mutatja, de tehervonatoknál ( a kamionokat szállító szerelvényeknél) a megkülönböztetés már nehezebb és a tehervonatok nem szerepelnek a vasúti menetrendekben sem. 
A legnagyobb zajterhelésű helyszín a Hárslevelű óvoda környezete volt, itt a repülési és a vasúti eredetű zajterhelés összemérhető.
Számomra egyértelmű, hogy vannak összefüggések a zajterhelés és az iskolai eredmények között. A napokban szeretnénk egy 1 órás videós számlálást végezni a Jászberényi út iskola előtti szakaszáról, bemutatva a telep, e helyére koncentrálódó zajterhelésre a reggeli iskola időszakban és a délutáni hazatérés időszakában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .